slogan
Zorgverzekering

Zorgverzekering tussentijds opzeggen?

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een zorgverzekering gedurende het jaar op te zeggen. Een basis zorgverzekering loopt namelijk één jaar. Je kunt vervolgens uiterlijk 31 december je verzekering opzeggen en je hebt dan tot 1 februari om een nieuwe verzekering aan te vragen. De overstap zal precies een jaar na het afsluiten van de vorige zorgverzekering plaatsvinden.

Er zijn drie manieren waarop er toch tussentijds kan worden gewisseld van zorgverzekering. Bij een scheiding mag de verzekeringnemer eventuele kinderen en partner van zijn verzekering schrappen. Zij moeten dan uiteraard wel zelf een zorgverzekering afsluiten. Wanneer de verzekeringnemer overstapt van het ene naar een ander werkgeverscollectief, bijvoorbeeld bij het veranderen van baan, dan mag dit ook gewoon tussentijds. Tenslotte mag een verzekerde overstappen wanneer de verzekering aanpassingen maakt in de polis die een nadelig effect hebben op de verzekerde. Dit geldt echter alleen voor verzekering-specifieke wijzigingen. Wijzigingen in bijvoorbeeld het basispakket of het eigen risico vallen hier dus niet onder.

Maandelijks opzegbare modules

Sommige verzekeraars bieden maandelijks opzegbare modules die naar wens aan- en uit kunnen worden gezet. Wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat naar het buitenland, dan kun je buitenlanddekking extra aanzetten. Let op: vaak is het zo dat je deze module alleen kunt aanzetten gedurende het jaar, maar dat je ze niet meer tussentijds kunt stopzetten. Dus wanneer je een module aanzet, dan blijft deze tot het einde van het jaar aan staan. Het is dus verstandig om even te onderzoeken of je de modules daadwerkelijk maandelijks kunt opzeggen. Ook overlapt deze module soms met je reisverzekering. Let dus op als je bijvoorbeeld op wintersport gaat wat er door je reisverzekering met wintersportdekking allemaal wordt gedekt.

Hoe moet ik mijn zorgverzekering opzeggen

Je kunt je zorgverzekering dus uiterlijk 31 december van elk jaar opzeggen. Door zorgverzekeringen te vergelijken en meteen een nieuwe te kiezen, voorkom je dat je a) zonder verzekering zit en b) dat je zelf nog iets moet ondernemen om de overstap te regelen. Je kunt de nieuwe verzekeraar namelijk machtigen om je oude verzekering op te zeggen.

Weet je nog niet bij welke verzekeraar je verzekerd wilt zijn? In dat geval kun je ook alvast opzeggen zonder dat je een nieuwe verzekering hebt. Dit kan middels een brief, maar tegenwoordig bieden veel verzekeraars ook online de mogelijkheid om de verzekering te beëindigen. Het is dan overigens wel je taak om vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Start dus op tijd met het maken van je keuze. Een zorgverzekering vergelijken is zeer eenvoudig door de vele tools die je online kunt vinden. Bezoek bijvoorbeeld een van de volgende vergelijkers:

Terug naar overzicht
Warning: include(includes/plugin_contact.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/mrdomeinen/domains/aboklik.nl/public_html/index.php on line 327 Warning: include(): Failed opening 'includes/plugin_contact.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home/mrdomeinen/domains/aboklik.nl/public_html/index.php on line 327